ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: GAMBAR-GAMBAR RIBUT DI SHAH ALAM & BANJIR DI KAJANG

Monday, 29 September 2014

GAMBAR-GAMBAR RIBUT DI SHAH ALAM & BANJIR DI KAJANG

 RIBUT DI SHAH ALAM
BANJIR DI KAJANG
Penduduk Shah Alam cemas seketika apabila hujan beserta angin kuat turut melanda beberapa kawasan di bandar raya itu petang tadi.

Kejadian bermula kira-kira jam 2.30 petang itu turut menyebabkan berpuluh pokok besar tumbang malah ada yang melintang di atas jalan raya yang menghalang lalu lintas.

Beberapa kenderaan juga turut rosak akibat ditimpa pokok yang kebanyakannya dilaporkan sekitar kawasan Bukit Jelutong, Shah Alam.

Kejadian ribut kira-kira 10 minit itu juga turut merosakan beberapa struktur bangunan di SK Bukit Jelutong.

Lebuhraya NKVE juga mengalami kesesakan sepanjang 200 meter selepas sebatang pokok tumbang yang menghalang lalu lintas.
Shah Alam ; Bukut Jelutong dan Taman TTDI Jaya antara kawasan yang terjejas terukManakala di Kajang banjir kilat menyebabkan kesesakan teruk di kawasan pekan apabila beberapa jalan utama di kawasan tersebut dinaiki air.

Sejak beberapa tahun ini, pekan Kajang seringkali dilanda banjir kilat dipercayai akibat masalah saluran air dan pembinaan MRT.

Jalan-jalan yang biasa dinaiki air di Kajang adalah Pasar Kajang dekat Jalan Bukit dan sekitar pusat tumpuan ramai di Jalan Tun Abdul Aziz.

Selain sekitar pusat beli-belah Plaza Metro.

Kali terakhir banjir kilat di pekan tersebut adalah pada Mei lalu

Sementara itu, hujan lebat selama kira-kira dua jam yang melanda lembah Klang sejak jam 3.00 petang, menyebabkan beberapa kawasan lalu lintas di beberapa kawasan sesak teruk dan bergerak perlahan.

Menurut kenyataan dikeluarkan Skuad Bantuan Awal Sistem Maklumat Pengangkutan Bersepadu (ITIS) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) menerusi laman Facebook (FB) antara kawasan yang mengalami kesesakan teruk itu adalah di Ampang Park dan Jalan Yew.

Laluan trafik bergerak perlahan membabitkan antaranya di Jalan Raja Chulan, Jalan Bukit Bintang, Bulatan Pahang, Jalan Kinabalu , Jalan Kuching, Jalan Tun Razak, Lebuhraya Mahameru dan Jalan Cheras.

Sehubungan itu, ITIS DBKL menyarankan orang ramai agar berhati-hati ketika memandu semasa hujan, nyalakan lampu kenderaan, jaga jarak serta laju kenderaan.

Dalam pada masa sama, Stormwater Management And Road Tunnel (Smart) ditutup kira-kira jam 4.30 petang dan sistem banjir beroperasi.

Bagaimanapun, info yang dikeluarkan menerusi laman Twitter turut memaklumkan terowong Smart dalam proses pembukaan kira-kira jam 5.15 petang.

Kajang ;
kajang banjir-5

kajang banjir-2

kajang banjir-3

kajang banjir-3


No comments:

Post a Comment