ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: GAJI RAKYAT MALAYSIA RENDAH ???

Saturday, 29 November 2014

GAJI RAKYAT MALAYSIA RENDAH ???


Persoalannya adakah rakyat Malaysia sememangnya boros berbelanja atau hakikatnya gaji rakyat malaysia sememangnya rendah. 

Secara jujurnya jawapan diatas adalah berkaitan dengan gaji yang diperolehi oleh rakyat malaysia. Menurut sumber dari KWSP, simpanan KWSP bagi rakyat Malaysia adalah sangat rendah. Ini kerana majoriti rakyat Malaysia memperoleh pendapatan yang rendah. 
Berdasarkan pengagihan gaji bulanan kepada KWSP untuk tahun 2013, satu pertiga atau 2.1 juta ahli aktif KWSP mempunyai pendapatan yang kurang daripada RM1,000, lebih tiga perempat (76.8%) berpendapatan kurang RM3,000, dan kira-kira 90% berpendapatan kurang RM5,000 sebulan.
Jika dilihat dari data diatas, majoriti rakyat Malaysia mempunayi pendapatan dibawah RM5000. Dengan kenaikan harga barangan serta perkhidmatan, pastinya bukan hanya simpanan yang menjadi persoalan, tetapi dilihat lebih kepada memenuhi tuntutan perbelanjaan harian.  

Jadi untuk menyelesaikan masalah ni, adalah menjadi tanggungjawab kerajaan serta pihak swasta yang terbabit untuk mengkaji semula jumlah gaji yang ditawarkan kepada semua pekerja yang layak. Namun harus diingat kedua-dua pihak perlu committed dengan tugas dan tanggungjawab masing-masing. Gaji dan sumbangan harus selari. 

No comments:

Post a Comment