ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: MAHFUZ BAWA IBU SIRUL KE AUSTRALIA AHAD INI (VIDEO INSIDE)

Friday, 27 February 2015

MAHFUZ BAWA IBU SIRUL KE AUSTRALIA AHAD INI (VIDEO INSIDE)


KUALA LUMPUR 27 Feb - Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar dilaporkan akan membawa ibu serta adik perempuan Sirul Azhar Umar ke Sydney, Australia pada Ahad ini bagi mengadakan pertemuan bersama bekas anggota Unit Tindakan Khas (UTK) itu,

The Malaysian Insider melaporkan, Mahfuz dan ibu Sirul, Piah Samad serta diiringi bersama peguam akan berangkat ke Australia pada Ahad ini pada jam 11 malam.

Ahli Parlimen Pokok Sena itu sebelum ini dilaporkan berharap Piah dapat bertemu Sirul dan seterusnya membuktikan selama ini beliau sememangnya berkomunikasi dengan bekas polis yang disabitkan dalam kes pembunuhan warga Mongolia Altantuya Shaariibuu itu.

Ketika dihubungi The Malaysian Insider, beliau turut ditanya mengenai hebahan palsu yang tersebar melalui pesanan Whatsapp mengatakan beliau memanggil satu sidang media yang akan turut dihadiri ibu Sirul di ibu pejabat PAS di Kuala Lumpur pagi ini.

"Siapa yang sebarkan mesej tu? Saya pun tidak tahu apa-apa," katanya.

Isnin lalu, Sirul dijadualkan mengadakan telesidang secara langsung bersama media Malaysia anjuran PAS pada jam 11.30 pagi, tetapi beliau gagal dihubungi Mahfuz selepas beberapa kali cubaan.

Mahfuz berkata, apabila beliau menelefonnya semula, Sirul memberitahu yang beliau sudah bersiap sedia menunggu panggilan untuk telesidang itu sejak pagi.

Sirul kini berada di pusat tahanan Jabatan Imigresen dan Perlindungan Sempadan di Sydney, selepas ditangkap di Queensland pada 20 Januari berikutan amaran merah dikeluarkan Interpol.

Panel 5 hakim Mahkamah Persekutuan pada 13 Januari lalu menjatuhkan hukuman mati ke atas Sirul dan rakan setugasnya bekas Ketua Inspektor Azilah Hadri selepas sabitan bersalah membunuh Altantuya, membatalkan keputusan Mahkamah Rayuan pada 2013.

Sirul tidak hadir ke mahkamah ketika hukuman tersebut dijatuhkan dan dipercayai berada di Australia sejak beberapa bulan lalu.

Ketua Polis Kuala Lumpur Mohmad Salleh dilaporkan berkata, menurut rekod imigresen, Sirul ke Australia pada Oktober.
Malaysia Insider

Mahfuz 'Kencing' Wartawan Lagi

Penggiat media hari ini 'dipermainkan' oleh Ketua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar apabila beliau membatalkan sidang media yang dijadualkan berlangsung bersama ibu Sirul Azhar Umar hari ini.

Ketua Sekuriti PAS, Sarifuddin Mohd Yatim yang ditemui pemberita menjelaskan, Mahfuz yang kini berada di Alor Star menafikan menjemput para wartawan menghadiri sidang media.

"Datuk Mahfuz kini berada di Alor Star. Dia (Mahfuz) tak pernah jemput datang buat PC (sidang media)," katanya di ibu Pejabat PAS di Jalan Raja Laut, di sini, hari ini.

Kira-kira 30 wartawan yang hadir mempertikaikan pembatalan sidang media selepas menerima jemputan menerusi aplikasi Whatsapp.

Mahfuz pada isnin lalu memberitahu akan mengadakan sidang media untuk menjelaskan pelan terbaru beliau bagi mendapatkan keterangan Sirul yang kini berhadapan hukuman mati diatas pertuduhan membunuh model Mongolia, Altantuya Shaariibuu.

Menurut Ahli Parlimen Pokok Sena itu lagi, beliau juga akan memberitahu prosedur membawa ibu Sirul untuk berjumpa anaknya yang kini ditahan pihak berkuasa Australia. - RakyatNews

No comments:

Post a Comment