ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: 2,600 RUMAH UNTUK MANGSA BANJIR SIAP SEBELUM RAMADHAN - MB KELANTAN

Saturday, 21 February 2015

2,600 RUMAH UNTUK MANGSA BANJIR SIAP SEBELUM RAMADHAN - MB KELANTAN

Hasil carian imej untuk Banjir Kelantan : 2,600 Rumah Siap Sebelum Ramadan

MACHANG - Sebanyak 2,600 keluarga yang kehilangan kediaman akibat banjir pada Disember lepas akan menduduki rumah baharu yang dibina oleh kerajaan Persekutuan dan kerajaan Kelantan sebelum Ramadan ini.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob, berkata daripada jumlah itu, sebanyak 2,000 rumah akan dibina oleh Kerajaan Persekutuan dan bakinya akan dibina oleh kerajaan Kelantan.

"Kita akan bina (rumah) tanpa mengira fahaman politik dan agama, semua rakyat Kelantan yang terlibat dengan bencana itu akan memiliki rumah secara percuma," katanya kepada pemberita selepas merasmikan penyerahan kunci rumah kekal mangsa banjir di Desa Rahmat hari ini.

Seramai 10 mangsa banjir yang kehilangan rumah di Temangan masing-masing menerima kunci rumah mereka hari ini yang membabitkan peruntukan pembinaan sebanyak RM400,000.

Ahmad yang juga Pengerusi Bersama Jawatankuasa Pasca Banjir Kelantan berkata, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memberi jaminan akan memberi keutamaan supaya mangsa banjir yang kehilangan rumah, dapat menduduki rumah baharu dengan seberapa segera.

Selain itu, katanya, badan bukan kerajaan (NGO) yang bercadang menyumbang bantuan pembinaan rumah mestilah mengikut standard rumah seperti tiga bilik tidur, dua bilik air, dapur dan ruang tamu.

"Saya tidak mahu terjadi seperti NGO yang membina rumah di Pasir Tumboh (Kota Bharu) tapi mempunyai dua bilik tidur dan ia tidak diterima oleh mangsa banjir menyebabkan ia terbengkalai," katanya.

No comments:

Post a Comment