ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: KECOH AIR EMPANGAN TEMBAT TASIK KENYIR DI KAITKAN DENGAN BANJIRDIKELANTAN?

Wednesday, 31 December 2014

KECOH AIR EMPANGAN TEMBAT TASIK KENYIR DI KAITKAN DENGAN BANJIRDIKELANTAN?Dakwaan mengatakan Empangan baru (Second Hyroelectronic Dam) di Tembat Tasik Kenyir adalah punca sebenar banjir besar yang berlaku di Kelantan.

INI ADALAH TIDAK BENAR kerana dua empangan (puah & tembat) masih lagi dalam pembinaan masih belum mencapai tahap bekalan penuh.

Menurut Pegawai Operasi TNB Jenagor Kenyir semua air takungan (discharge penjanaan) & air limpahan (jika melebihi paras bekalan penuh) di Empangan Baru Tembat tidak akan masuk ke mana-mana sungai lain di kawasan Kelantan melainkan ke Tasik Kenyir.

Dari Tasik Kenyir hanya satu empangan sahaja yang akan mengalirkan limpahan air keluar melalui Empangan Tasik Kenyir Jenagor Terus Sungai Terengganu dan laut.

Ini tiada kena mengena dengan kawasan Gua Musang, Kuala Krai dan Kota Bharu yang di kaitkan dengan Air limpahan Tembat Kenyir.

Kenapa banjir yang berlaku tidak dikaitkan dengan kemusnahan hutan di Lojing, Menyebabkan kawasan takungan air di kawasan itu tertutup akibat kerakusan projek balak pemimpin-pemimpin PAS Kelantan?

Ingatlah bahawa Kerajaan yg memerintah Kelantan adalah PAS bukannya UMNO. Tak perlu kalian sengaja mengalihkan isu supaya rakyat akan terus membenci BN dengan cerita rekaan dan bohong lagi. Di saat rakyat Kelantan ditimpa musibah mana hilangnya pimpinan utama PKR dan DAP? Ingat pesan Pujangga..."untuk mengenali siapa sahabatmu yg sebenarnya maka lihatlah di mana mereka berada di saat kamu berada dalam kesusahan......". 
Fikir-fikirkanlah!No comments:

Post a Comment