ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: MUHASABAH DIRI : FENOMENA BANJIR

Friday, 26 December 2014

MUHASABAH DIRI : FENOMENA BANJIR


FENOMENA BANJIR YANG BERLAKU DI NEGARA KITA HARI INI BUKAN LAH SEKADAR BALA DARI ALLAH,  ATAS  KELALAIAN SERTA KEKUFURAN KITA SEKARANG INI.

MALAH  IANYA MERUPAKAN SATU RAHMAT SERTA KASIH SAYANG DARI ALLAH. BAGI MEREKA YG MAHU MENGUNAKAN AKAL FIKIRAN DAN MELIHAT MENGUNAKAN MATA HATI.

INI MERUPAKAN SATU TEGURAN DARI ALLAH, AGAR KITA PERBETULKAN PERJALANAN HIDUP KITA, BERJALAN ATAS LANDASAN AL QURAN DAN SUNNAH. SERTA MEMANTAPKAN KEIMANAN, DAN MENINGKATKAN KETAQWAAN KITA PADA ALLAH SWT.

PERGUNAKAN SAKI BAKI UMUR YG TINGAL SEKARANG INI, DENGAN SEBAIK2NYA.

SEBELUM KITA MENERIMA BALA YG SEBENARNYA DI ALAM KUBUR DAN DI MASYAR NANTI.

YANG MANA KITA SEMUA PASTI AKAN SAMPAI KE SITU DAN TIDAK SEORANG PUN DI ANTARA KITA YANG AKAN TERLEPAS.

SEBENARNYA ALLAH SWT MEMPERLIHATKAN KUASANYA PADA KITA, YANG MANA TIDAK ADA MANA-MANA MANUSIA, SAMA ADA YANG CERDIK ATAU YANG GAGAH ATAU YANG KAYA RAYA ATAU YANG BERKUASA MAMPU UNTUK MENAHAN NYA.

PERPINDAHAN MANGSA BANJIR INI PUN HANYALAH PERPINDAHAN SEMENTARA SAHAJA. SETELAH AIR SURUT BOLEH LAH MENJALANI PENGHIDUPAN SEPERTI SEDIA KALA.

BERBANDING DENGAN PERPINDAHAN ALAM DUNIA KE ALAM AKHIRAT. DAN YANG TERHAMPIR DENGAN KITA SEKARANG INI IALAH ALAM KUBUR. YANG MANA DINDING PEMISAH ANTARA KITA DENGAN ALAM KUBUR INI ADALAH SEBUAH KEMATIAN, YANG AKAN DATANG PADA BILA-BILA MASA DARI SEKARANG.

SEMOGA KITA SEMUA DAPAT MENGAMBIL IKTIBAR ATAS FENOMENA INI.

No comments:

Post a Comment