ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: SIASAT KESILAPAN TEKNIKAL SEMASA SIARAN BERITA TV1 - @shaberyc

Monday, 13 October 2014

SIASAT KESILAPAN TEKNIKAL SEMASA SIARAN BERITA TV1 - @shaberyc


KUALA LUMPUR, 13 Okt - Beberapa kesilapan teknikal semasa siaran berita Radio Televisyen Malaysia (RTM) di TV1 mendapat perhatian Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek yang mengarahkan kementeriannya agar menyiasat insiden tersebut secara terperinci.

Beliau berkata kesilapan itu akan diteliti sama ada ia berpunca daripada kelemahan pihak teknikal atau tidak disengajakan kerana selaku penyiar nasional, insiden itu tidak sepatutnya berlaku.

"Saya minta supaya ada satu sistem menghukum mereka yang melakukan kesalahan sama ada ia berbentuk kecuaian atau sesuatu yang boleh menjatuhkan imej RTM," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Karnival Deepavali 2014 di Bukit Jalil di sini pada malam tadi.

Kesilapan itu dikesan berlaku ketika siaran langsung berita di TV1, Sabtu.

Dalam perkembangan lain, Ahmad Shabery berkata beliau sedia berbincang lebih lanjut dengan penasihat kerajaan dalam hal ehwal sosial dan kebudayaan, Tan Sri Dr Rais Yatim mengenai cadangan kementerian untuk menjadikan saluran Bernama TV sebagai saluran yang menawarkan sumber berita berbahasa Inggeris tahun depan.

"Orang sekarang tidak lagi bercakap tentang 'broadcasting' tetapi 'narrowcasting' yang bermakna setiap saluran itu ada pengkhususan seperti saluran berita, hiburan, sukan dan sebagainya yang fokus menggunakan sesuatu bahasa," katanya.

Rais, yang juga bekas Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, hari ini berkata stesen televisyen tempatan perlu memastikan wujud ruang dalam perjuangan memartabatkan bahasa kebangsaan.

No comments:

Post a Comment