ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: BENARKAH 2015 AKAN MENJADI TAHUN YANG "AMAT DASYAT" KEPADA MALAYSIA ???

Tuesday, 7 October 2014

BENARKAH 2015 AKAN MENJADI TAHUN YANG "AMAT DASYAT" KEPADA MALAYSIA ???


10636027_828654363841572_8602709615212951047_nKenyataan Naib Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man yang 2015 akan menjadi tahun yang “amat dahsyat” kepada rakyat kerana perlaksanaan GST adalah jauh dari sasaran. Kenyataan tersebut bermotif politik bertujuan untuk menimbulkan kebencian kepada kerajaan.

Tuan Ibrahim menyebut bahawa kadar inflasi akan naik mendadak untuk tempoh dua tahun selepas GST dilaksanakan. Beliau memetik laporan “2H2014 Economic Outlook: External Positives Amidst Domestic Challenges” yang disediakan oleh Malaysian Rating Corporation Berhad.

Beliau hanya memetik bahagian-bahagian laporan tersebut secara luar dari konteks untuk mengukuh hujah-hujah.

Memang benar kadar inflasi akan naik selepas GST dilaksanakan seperti yang dialami oleh Australia, Singapura dan China. Tetapi dari pengalaman negara-negara tersebut, kadar inflasi hanya naik untuk dua tahun. Selepas tempoh peralihan kadar inflasi akan menurun kepada kadar normal. Setiap ekonomi yang berkembang akan mengalami kenaikan kadar inflasi.

Impak GST kepada Indeks Harga Pengguna (Consumer Price Index) dalam ekonomi Malaysia selepas GST dilaksanakan dijangka sekitar 1.8%. Ada harga barang yang akan naik, ada yang akan kekal dan ada yang akan turun. Barangan keperluan akan menurun kerana dikategorikan sebagai ‘berkadar sifar GST’.

Kenaikan kadar inflasi dalam tempoh peralihan tidak dapat dielakkan tetapi keadaan ini diimbangi dengan segala manfaat dari perlaksanaan GST secara keseluruhan pada jangkamasa panjang seperti yang dialami oleh Australia, Singapura dan China.

Kenyataan Tuan Ibrahim bertujuan untuk menakut-nakutkan rakyat jelata sekaligus menimbulkan keresahan terhadap kerajaan. Memang lumrah pembangkang untuk mengkritik dasar-dasar kerajaan tetapi kritikan mestilah rasional dan berasaskan fakta.

Pelaksanaan GST adalah untuk kebaikan rakyat dan negara. Pembangkang harus menerima hakikat ini. Di 160 negara yang melaksanakan GST, bantahan terhadap GST adalah pada tahap minima. Meskipun ada peralihan kerajaan di negara-negara tersebut namun GST tidak pernah dimansuhkan.
sumber 

No comments:

Post a Comment