ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: MESYUARAT KHAS JUMAAT INI BINCANG PRK ROMPIN - PENGERUSI SPR

Tuesday, 7 April 2015

MESYUARAT KHAS JUMAAT INI BINCANG PRK ROMPIN - PENGERUSI SPR


Hasil carian imej untuk PENGERUSI SPR
PETALING JAYA 7 April - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan mengadakan mesyuarat khas bagi membincangkan tarikh tertentu berhubung proses pilihan raya kecil (PRK) Parlimen Rompin pada Jumaat ini.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, SPR telah menerima notis pemberitahuan kekosongan kerusi Parlimen Rompin daripada Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Pandikar Amin Mulia pada Selasa.

"Kita akan adakan mesyuarat berkaitan PRK Rompin pada Jumaat ini, kemudian disusuli dengan sidang media pada hari yang sama," katanya ketika dihubungi mStar Online pada Selasa.

SPR turut akan bermesyuarat pada Rabu berhubung PRK Parlimen Permatang Pauh.

Ketika ditanya adakah tarikh proses PRK Rompin akan dibicangkan dalam mesyuarat pada Rabu, Abdul Aziz berkata ia akan dibuat secara berasingan kerana notis pemberitahuan kekosongan kerusi tersebut diterima dalam masa yang singkat.

"Kita baharu sahaja terima notis tersebut kira-kira pukul 11 pagi tadi (Selasa). Jadi kalau nak sekalikan mesyuarat dah tak sempat. Esok (Rabu) kita hanya bincangkan mengenai Parlimen Permatang Pauh," katanya.

Beliau berkata antara tarikh yang akan ditentukan dalam mesyuarat tersebut ialah penamaan calon, pengundian awal, pengundian biasa serta menentukan daftar pemilih bagi PRK tersebut selain memutuskan tarikh sebenar kekosongan kerusi Parlimen Rompin bermula.

Katanya, menurut Fasal (4) Perkara 55 Perlembagaan Persekutuan, SPR perlu mengadakan pilihan raya kecil dalam tempoh 60 hari dari tarikh berlaku kekosongan.

Kerusi Parlimen Rompin diisytihar kosong apabila penyandangnya Tan Sri Jamaluddin Jarjis maut dalam nahas helikopter yang terhempas dan terbakar di Jalan Sungai Lalang, Kampung Pasir Baru, Semenyih pada Sabtu lalu.

Nahas itu turut menggorbankan Ketua Setiausaha Sulit Perdana Menteri, Datuk Seri Azlin Alias juruterbang Kapten Clifford William Fournier, ahli perniagaan, Datuk Tan Huat Seang, seorang anggota polis yang juga pengawal peribadi Jamaludin iaitu Koperal Razakan Seran dan seorang penumpang wanita yang dikenali sebagai Aidana Baizieva.

No comments:

Post a Comment