ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: KES LIWAT II : SERANGAN SEKSUAL TERHADAP SAIFUL BENAR - PENDAKWARAYA

Thursday, 6 November 2014

KES LIWAT II : SERANGAN SEKSUAL TERHADAP SAIFUL BENAR - PENDAKWARAYA


PUTRAJAYA 6 Nov - Ketua Pendakwaraya Tan Sri Dr Muhammad Shafee Abdullah menyangkal dakwaan peguam Ram Karpal Singh yang mempersoalkan hasil siasatan DNA diatas perbuatan liwat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim ke atas Saiful Bukhari Azlan.

Shafee berkata, liwat ke atas Saiful merupakan serangan seksual oleh Anwar dan bukti sokongan terhadap insiden tersebut akan diterangkan di mahkamah.

"Saiful kata, beliau diliwat. Oleh sebab ini merupakan satu kes seksual atau gangguan seks, dan mahkamah hendak melihat sokongan terhadap keterangan tersebut.

"Sokongan disini ialah Saiful kata bukan sahaja beliau dilihat malah pancutan air mani dalam duburnya, dan kita menjumpai air mani didalam duburnya dan itu merupakan sokongan yang amat penting sekali, " katanya kepada pemberita di Istana Kehakiman, Putrajaya, hari ini

Tambah beliau lagi, apabila bukti dan sokongan yang telah diberikan oleh pihak pendakwaan perkara tersebut langsung tidak dijawab oleh pihak pembelaan ketika prosiding berlangsung.

"Ianya langsung tidak jawab oleh mereka.

"Soalannya bagaimana kita perolehi air mani dalam dubur sebab Saiful kata pancutan air mani dalam dubur beliau. Jadi apa lagi hendak diceritakan kerana ialah merupakan satu keterengan," katanya lagi.

Berikut adalah perkembangan terkini perbicaraan kes : -

2.40 petang: Sangeet menimbulkan keraguan tentang penggunaan berus gigi, tuala dan botol air yang digunakan dalam lokap tahanan sebagai bahan bukti.

2.30 petang: Prosiding disambung dengan peguam Sangeet Deo Kaur memulakan hujahnya.

Sangeet memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwa tidak membuktikan DNA yang ditemui pada Saiful adalah milik Anwar sebaliknya hanya dinamakan Lelaki-Y.

Jika betulpun DNA itu milik Anwar, ada banyak faktor lain yang perlu diambil kira.

1.10 petang: Prosiding direhatkan seketika dan disambung semula selepas waktu makan tengah hari.

1.00 petang: Ramkarpal berhujah terdapat sampel daripada Saiful yang menunjukkan degradasi tapi pada sampel lain ia menunjukkan perbezaan.

Ramkarpal mengulangi bahawa atas kepelbagaian keraguan, pendakwaan ke atas Anwar perlu digugurkan.

12.50 tengah hari: Ramkarpal berhujah ada sebab untuk mencurigai Supt. Jude Pereira kerana pernah didapati 'berbohong' dalam sebuah prosiding lain.

Selain itu Ramkarpal berkata bahawa siasatan terhadap Anwar tidak dijalankan dengan baik.

Ramkarpal sekali lagi menekankan bahawa perlakuan liwat tidak mungkin berlaku atas sebab Anwar pernah mengalami masalah sakit belakang.

12.40 tengah hari: Ramkarpal menyentuh soal latar belakang pakar kimia yang terlibat dalam kes itu, dan mempertahankan kredibiliti pakar kimia luar negara Dr Brian Lealie McDonald.

Selain itu menurutnya, Dr Brian tidak pernah mempertikai prosedur uji kaji yang dijalankan Dr Seah dan Dr Nor Aidora tetapi kurang bersetuju dengan hasil uji kaji DNA tersebut.

12.20 tengah hari: Ramkarpal menekankan bahawa perlakuan liwat  ke atas Saiful tidak berlaku. Dia mempersoalkan tentang dakwaan berlakunya penembusan (penetrasi) sedangkan tiada kenyataan jelas daripada doktor pemeriksa tentang kesan fizikal kemasukan 'objek' pada dubur Saiful.

12.00 tengah hari: Ramkarpal berhujah tentang ketidakpastian berlaku penembusan pada dubur Saiful kerana tiada kesan fizikal ditunjukkan.

Peguam itu juga bercakap tentang kemungkinan sampel air mani yang telah diusik dan boleh diragui kelayakannya menjadi bahan bukti.

Selain itu, tempoh 56 jam sperma itu berada dalam dubur Saiful turut dibangkitkan dan ia, menurut Ramkarpal, boleh menjejaskan hasil uji kaji kerana kemerosotan sifat.

11.55 pagi: Panel hakim tiba di kamar mahkamah dan prosiding disambung semula. 
-RakyatNews

KLIP SINI UNTUK BACA PROSIDING SEBELUMNYA

No comments:

Post a Comment