ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: KEKURANGAN DARAH JENIS A, AB : DIMANA ANDA BOLEH MENDERMA ???

Friday, 2 January 2015

KEKURANGAN DARAH JENIS A, AB : DIMANA ANDA BOLEH MENDERMA ???KUALA LUMPUR: Pusat Darah Negara (PDN) kini sedang mengerakkan kempen menderma darah di sekitar ibu kota bermula hari ini.

Timbalan Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya sebelum ini berkata bekalan darah jenis A dan AB tidak mencukupi bagi menampung keperluan pesakit terutama di negeri-negeri yang terjejas banjir.

Justeru, beliau merayu orang ramai menderma darah dengan segera di Unit Bergerak Kempen Menderma Darah berhampiran ataupun Pusat Darah Negara kerana bekalan darah terutama kedua-dua jenis itu kini semakin berkurangan.

"Saya merayu kepada masyarakat untuk tampil menderma darah bagi membantu hospital yang kekurangan bekalan darah jenis A dan AB. Derma boleh dilakukan di mana-mana negeri dan bukan hanya di negeri-negeri terjejas banjir sahaja," kata beliau. 

Menerusi laman Facebook PDN, antara lokasi utama di ibu kota adalah adalah AEON Setiawangsa, AEON Taman Maluri, AEON Kepong, Giant Mall Kelana Jaya, Giant Hypermarket Bandar Kinrara, Tesco Extra Ara Damansara, Tesco Extra Cheras, Persatuan Mekar Naluri.

Berikut adalah jadual lengkap kempen derma darah PDN di ibu kota:

derma darah
Sumber: Facebook/Pusat Darah Negara

derma darah
Sumber: Facebook/Pusat Darah Negara

derma darah
Sumber: Facebook/Pusat Darah Negara

PDN turut memuat naik lokasi dan jadual kempen derma darah di Melaka. Antara lokasi di Melaka adalah Giant Cheng, Giant Bachang, dan Tesco Pringgit.

Berikut adalah jadual lengkap kempen derma darah PDN di Melaka:

derma darah
Sumber: Facebook/Pusat Darah Negara
 
Jika anda mempunyai maklumat tentang kempen derma darah yang digerakkan oleh NGO lain, emel butiran ke feedback@astroawani.com.

Maklumat dan jadual terkini boleh didapati di www.pdn.gov.my.
astroawani

No comments:

Post a Comment