ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: PASMA ISTIHAR JADI PARTI POLITIK BAHARU GANTI PAS DALAM PAKATAN

Saturday, 13 June 2015

PASMA ISTIHAR JADI PARTI POLITIK BAHARU GANTI PAS DALAM PAKATAN


Pertubuhan Ummah Sejahtera Malaysia (PasMa) mengumumkan bahawa mereka akan kekal sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dalam Pakatan Rakyat tetapi akan bertindak menubuhkan parti baharu bersama NGO lain untuk menggantikan peranan PAS.

Pengumuman itu dibuat oleh Presiden PasMa Datuk Phahrolrazi Mohd Zawawi dalam sidang media selepas sesi Wacana PasMa Nasional bersama jawatankuasa tertinggi dan wakil-wakil negeri pertubuhan itu di Shah Alam hari ini.

"PasMa selama ini secara tegas dan jelas menyokong perjuangan Pakatan Rakyat dan kami berpegang pada falsafah demokrasi.

"Biarlah kami menjadi 'watchdog' kepada kerajaan yang dibentuk oleh Pakatan Rakyat," ujarnya.

Phahrolrazi memberitahu, selepas keputusan menamatkan kerjasama dengan DAP dibuat dalam Muktamar PAS lalu, secara teknikalnya Pakatan Rakyat sudah tidak ada.

"Oleh itu, PasMa hari ini mengambil pendirian untuk kekal sebagai NGO Dan akan bersama-sama dengan NGO-NGO lain yang pro-Pakatan Rakyat untuk menaja penubuhan sebuah parti baharu bagi menggantikan peranan PAS dalam Pakatan Rakyat," katanya.

Menurut Phahrolrazi, parti baharu yang akan dibentuk dalam tempoh sebulan itu adalah demi kesinambungan kerjasama dengan DAP dan PKR.

"Tindakan ini dibuat untuk memastikan Pakatan Rakyat terus kukuh dan relevan demi harapan pengundi-pengundi yang memberikan sokongan kepada kami," ujarnya.

Apabila ditanyakan sama ada tindakan PasMa hanya akan membuatkan ahli-ahlinya dihukum oleh PAS, Phahrolrazi menjawab: "Kalau takut dilambung ombak, jangan berumah di tepi pantai".

Baginya, PAS sudahpun tiada fungsi dalam Pakatan Rakyat, maka alternatif komponen perjuangan tersebut perlu dicari gantinya.

No comments:

Post a Comment