ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: PAS SEPATUTNYA SUDAH KELUAR DARI PAKATAN

Tuesday, 9 June 2015

PAS SEPATUTNYA SUDAH KELUAR DARI PAKATAN


KUALA LUMPUR, 9 Jun – Bekas Ketua Penerangan Pas Selangor, Ustaz Hassan Basri menegaskan bahawa Pas sepatutnya sudah keluar dari pakatan pembangkang memandangkan usul untuk memutuskan hubungan dengan Dap sudah diterima tanpa bahas dan secara sebulat suara di dalam muktamar Pas baru-baru ini.

Menurut beliau, usul tersebut merupakan satu keputusan rasmi kerana perhimpunan agung merupakan kuasa tertinggi dan sebarang keputusan yang diputuskan melalui muktamar adalah keputusan rasmi yang perlu dilaksanakan oleh parti tersebut.

“Jadi bagi saya tidak ada alasan bagi Pas lagi untuk  berdolak dalik dengan alasan mahu kaji lagi dan sebagainya. Apa yang telah diputuskan di dalam muktamar merupakan satu keputusan rasmi yang dipersetujui bersama.

“Sehubungan itu, apa yang perlu Pas lakukan hari ini ialah mengumumkan secara rasmi bahawa parti tersebut keluar dari pakatan serta kepimpinan Pas yang memegang jawatan perlulah meletakkan jawatan selaras dengan usul memutuskan hubungan dengan Dap yang telah diputuskan di dalam muktamar baru-baru ini,” tegasnya kepada UMNO-Online di sini hari ini.

hqdefaultTambah Hassan, sebab itu hari ini serangan-serangan provokasi Dap mendesak ahli Pas untuk meletakkan jawatan semakin menjadi kerana mereka benar-benar mahukan Pas keluar dari pakatan tersebut.

“Dap sejak dari dulu memang tidak pernah bersetuju dengan Pas. Ini hakikatnya. Jadi dalam hal ini, apabila Pas bersetuju memutuskan hubungan dengan Dap dalam muktamar baru-baru ini, maka sudah tentulah kepimpinan Dap tidak teragak-agak untuk terus menyerang Pas agar parti itu segera keluar dari pakatan.

“Sebab itu kita lihat pelbagai kenyataan provokasi serta desakan kepada ahli-ahli Pas yang memegang jawatan di negeri pembangkang supaya meletakkan jawatan. Dan yang terbaru, kenyataan Datuk Teng Chang Khim yang berkata bahawa Pas dan Dap sudah bercerai talak tiga, mana mungkin boleh tidur sebantal.

“Biarpun begitu, namun  saya lihat ada juga kenyataan daripada sebahagian kepimpinan Pas seolah-olah mereka masih sayangkan Dap. Saya kira, jika mereka terus berdolak dalih berhubung isu ini atau melakukan ‘u-turn’ maka maruah parti, terutamanya dewan ulama Pas akan tercalar dan dianggap  tidak mempunyai pendirian,”ujarnya.

Bagaimanapun kata beliau, perkara ini menjadi satu masalah berdasarkan kenyataan Mahfuz di mana mana-mana ahli Pas yang memegang jawatan di dalam negeri akan kehilangan elaun masing-masing sekiranya mereka meletakkan jawatan yang dipegang.

“Dalam hal ini saya nak tanya kepada ahli Pas, apakah mereka lebih mementingkan elaun daripada prinsip perjuangan yang didokong oleh mereka selama ini? Apakah mereka mementing wang ringgit lebih daripada maruah diri dan perjuangan mereka?

“Jika Pas terus bersama Dap dan pakatan kerana bimbang kehilangan elaun, maka jelaslah bahawa perjuangan Pas hari ini lebih mementingkan wang ringgit dan habuan dunia daripada prinsip dan maruah parti mereka sendiri,” tegasnya.
MediaUMNO

No comments:

Post a Comment