ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: SURENDRAN MENGAKU TIDAK BERSALAH TUDUHAN TERBIT ARTIKEL MENGHASUT

Tuesday, 19 August 2014

SURENDRAN MENGAKU TIDAK BERSALAH TUDUHAN TERBIT ARTIKEL MENGHASUT


Surendran mengaku tidak bersalah tuduhan terbit artikel menghasutKUALA LUMPUR: Anggota Parlimen Padang Serai, N. Surendran mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap pertuduhan menerbitkan artikel menghasut berhubung penghakiman Mahkamah Rayuan dalam kes liwat kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Surendran, 48, didakwa menerbitkan artikel bertajuk "Press Release: Court of Appeal's Fitnah 2, Written Judgement is Flawed, Defensive and Insupportable" di pejabat Malaysiakini.com di No. 48, Jalan Kemuja, Bangsar Utama, di sini pada jam 3.40 petang, 18 April lalu.

Dia didakwa mengikut Seksyen 4(1)(c) Akta Hasutan 1948 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 4(1) akta sama yang membawa hukuman denda sehingga RM5,000 atau penjara sehingga tiga tahun ata kedua-duanya jika sabit kesalahan dan bagi kesalahan kemudian boleh dipenjara sehingga lima tahun.

Pada 7 Mac lepas, Anwar dijatuhi hukuman penjara lima tahun oleh Mahkamah Rayuan selepas didapati bersalah meliwat bekas pembantu peribadinya, Mohd Saiful Bukhari Azlan.

Panel tiga Hakim yang diketuai Datuk Balia Yusof Wahi membuat keputusan itu selepas membenarkan rayuan pendakwaan untuk mensabitkan Anwar terhadap pertuduhan itu.

Surendran, yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), sebelum membuat pengakuan itu di hadapan Hakim Zanol Rashid Hussain berkata: "Tuduhan ini tidak berasas dan berunsur politik".

Timbalan Pendakwa Raya Syed Faisal Syed Amir menawarkan jaminan RM10,000 dengan seorang penjamin atas alasan kes itu melibatkan kepentingan awam dan tertuduh juga merupakan seorang anggota Parlimen.

Peguam M. Puravelan yang mewakili tertuduh memohon mahkamah membenarkan anak guamnya diikat jamin dengan jumlah jaminan yang munasabah iaitu RM3,000.

Mahkamah membenarkan Surendran dijamin RM5,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 18 Sept untuk pengurusan kes.
Surendran, membayar jaminan itu.

Semalam, Surendran hadir ke Ibu Pejabat Polis Daerah Wangsa Maju untuk melaporkan diri selepas waran tangkap dikeluarkan terhadapnya berhubung penerbitan artikel itu.
astroawani

No comments:

Post a Comment