ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: TUJUH AMANAT PENTING UNTUK MELAYU !!!

Sunday, 1 March 2015

TUJUH AMANAT PENTING UNTUK MELAYU !!!


Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan akan terus membantu orang Melayu Bumiputera berdasarkan agenda nasional.

Katanya, beliau akan memastikan janji itu menjadi kenyataan sehingga orang Melayu mencapai tahap lebih hebat dan menjadi bangsa bermaruah serta disegani dunia.

Sambil menyifatkan perhimpunan malam ini sebagai gambaran kekuatan orang Melayu, beliau berkata, pantang bangsa Melayu diperlekeh dan dihina orang lain.

Sebahagian pemuda Melayu melaungkan Renaisans Melayu ketika menghadiri Perhimpunan Perpaduan Melayu di Stadium Putra Bukit Jalil, Kuala Lumpur. foto SAFWAN MANSOR, 28 Feb. 2014."Kita hendak orang Melayu Bumiputera dihormati. Kita perlu menjadi kuat dan mengekalkan kekuatan itu sehingga ke titisan darah terakhir," katanya ketika berucap pada majlis Perhimpunan Perpaduan Melayu di Stadium Putra Bukit Jalil di Kuala Lumpur, malam ini.

Kira-kira 20,000 orang Melayu mewakili pertubuhan dan badan bukan kerajaan (NGO) seluruh negara berhimpun mendengar amanat Perdana Menteri.

Turut hadir, Menteri Pendidikan II, Datuk Seri Idris Jusoh dan Pengerusi Sekretariat Perhimpunan Perpaduan Melayu, Datuk Dr. Hassan Mat.

Dalam ucapan itu, Najib membaca tujuh amanat penting untuk dihayati orang Melayu Bumiputera bagi kecemerlangan diri sebagai bangsa bermaruah.

Amanat itu ialah pertama, kerajaan mesti memperjuangkan dan menegakkan syiar Islam sebagai agama Persekutuan berasaskan al-Quran dan Sunnah.

Kedua, mempertahankan institusi Raja-Raja Melayu dan hak keistimewaan kaum Melayu dan bumiputera.

Ketiga, menegakkan maqasih syariah dengan menjaga nyawa, harta dan keturunan berlandaskan pendekatan wasatiyyah.

Keempat, memperkukuhkan ekonomi bangsa Melayu supaya Melayu mampu bersaing dengan kaum lain dalam negara ini mahupun di pentas antarabangsa.

Kelima, melatih dan mendidik orang Melayu supaya menjadi bangsa peneraju, berilmu, berpengetahuan, berkemahiran tinggi, berdaya saing, kreatif, inovatif dan berwawasan serta berfikiran global, tetapi tetap berpaksikan adat, kaum dan budaya.

Keenam, menyuburkan nilai-nilai mahmudah dan terpuji seperti berjiwa besar, memiliki semangat juang yang tinggi, berani, jujur dan amanah dengan menjauhi sifat-sifat tercela, keji, dengki dan bermusuhan sesama bangsa Melayu.

Ketujuh, memperteguhkan institusi keluarga dan masyarakat Melayu dengan mengamalkan budaya unggul, nilai murni seperti hormat-menghormati, kasih-mengasihi, tolong-menolong di samping menjauhkan diri dari sifat negatif, berburuk sangka serta fitnah-memfitnah.

Najib berkata, dengan amanat itu, bangsa Melayu wajib mengorak langkah dalam mengeratkan silaturrahim sesama sendiri untuk menjadi bangsa yang kuat, hebat, bermaruah dan diberkati Allah.

"Amanat ini bagi semua pemimpin. Kita hendaklah menjadikannya peringatan yang kekal untuk kita semua.

"Selagi ada bulan dan bintang, selagi darah Melayu mengalir dalam tubuh badan kita, selagi itu wadah dan martabat ummah ini akan kita terus perjuangkan," katanya.
MalaysiaGazette

No comments:

Post a Comment