ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: SEKUMPULAN PEMANDU TEKSI LANCAR MOGOK DI BUKIT BINTANG

Tuesday, 29 March 2016

SEKUMPULAN PEMANDU TEKSI LANCAR MOGOK DI BUKIT BINTANG

PETALING JAYA: Sekumpulan pemandu teksi pada Selasa melancarkan mogok di Bukit Bintang bagi membantah perkhidmatan Uber dan GrabCar.

Protes di Jalan Bukit Bintang berhadapan Hotel Grand Millennium dan berdekatan pusat membeli-belah Fahrenheit 88 dan Pavilion itu mengakibatkan kesesakan teruk.

Bantahan yang bermula kira-kira pukul 11 pagi itu dibuat oleh puluhan pemandu teksi yang sengaja menutup Jalan Bukit Bintang.

Puluhan pemandu teksi sengaja menutup Jalan Bukit Bintang sebagai tanda protes. Foto twitter @bernamadotcom
Menurut The Star Online, pihak polis mengadakan pertemuan dengan ketua kumpulan bantahan itu pada pukul 11.30 pagi dengan menasihatkan kesemua mereka supaya bersurai.

Antara yang ditahan polis ialah Timbalan Presiden Persatuan Transformasi Pemandu Teksi Malaysia (PERS1M), Kamarudin Mohd Hussain.

"Kami di sana bagi membantah Uber dan GrabCar," kata Kamaruddin kepada The Star menerusi telefon semasa beliau dibawa polis.

Kamaruddin berkata, beliau bukan penganjur protes tetapi berada di sana bagi menyokong perhimpunan itu.

Beliau berkata, tiga lagi pemandu teksi turut ditahan.

Seorang jurucakap Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) berkata, mereka menyedari mengenai isu itu dan akan mengeluarkan kenyataan media.
mStar

1 comment:

  1. Ala driver taxi ni pun satu..servis teruk..passenger dah masuk keta xnak hantar pula ckp traffic teruk la bagai..bagus lg uber or grab car terus saja hantar xcakap banyak pun..nak bw taxi tp nak yg ikut kepala diaorg je nak hantar ke tak..mcm la passenger xnak byr klu jalan teruk pun..bl dah ada servis yg lain bagus ni mula la nak mogok la bagai..apala..

    ReplyDelete