ujVb0Ws-FOUpdyet0eHzKaLuVfw HAMBALI ABDULLAH: FAIL SAMAN RM10 JUTA !!!

Monday, 7 December 2015

FAIL SAMAN RM10 JUTA !!!


Kota Bharu: Suami isteri menfailkan saman RM10 juta terhadap hospital di Terengganu dan kerajaan Malaysia atas dakwaan kecuaian yang menyebabkan kematian anak bongsu mereka, dua tahun lalu.

Pasangan yang juga guru itu memfailkan saman berkenaan di Mahkamah Tinggi, di sini, hari ini, sempena genap dua tahun kematian anak mereka.

Muhamad Sardi Saad, 39, dan isteri Fadilah Abd Wahab, 45, selaku plaintif pertama dan kedua menamakan 11 defendan dalam afidavit itu termasuk Pengarah Hospital Besut dan Pengarah Hospital Sultanah Nur Zahirah selain Kerajaan Malaysia.

Mereka menuntut ganti rugi am dan khas di bawah peruntukan Seksyen 7(1) dan Seksyen 7 (3A) dan (3B) serta seksyen lain berkaitan mengikut Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Muhamad Sardi berkata, anaknya Ulya Insyirah, 4, meninggal dunia 6 Disember 2013 selepas mendapatkan rawatan di Hospital Besut sebelum dirujuk ke Hospital Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu.

"Arwah sebelum itu hanya muntah-muntah dan saya bawanya ke unit kecemasan Hospital Besut sehari sebelum kematian untuk rawatan.

"Namun, berlaku kecuaian dalam rawatan apabila badan anak saya membengkak selepas dimasukkan air dan disahkan mati mengejut akibat pembengkakan dalaman yang serius," katanya.
hmetro

No comments:

Post a Comment