Pages

Sunday, 30 March 2014

MANFAAT PISANG UNTUK KESIHATAN.


Manfaat kesihatan pisang untuk badan. Pengisian buah-buahan yang lazat sekali ia ternyata mengandungi pelbagai manfaat kesihatan. Pisang tidak adalah buah-buahan bermusim. Buah ini juga mudah didapati dan harga juga murah.

Pisang mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh badan seperti karbohidrat, kalium , kalsium , protein , lemak , vitamin, dan protein. Berikut adalah pisang untuk manfaat kesihatan.

Mengurangkan tekanan darah : Pisang berguna jika anda kekurangan kalium untuk menurunkan tekanan darah dan mengekalkan keseimbangan cecair badan.

Mengandung asid folik : Bagi wanita hamil , makan pisang bermanfaat untuk perkembangan janin di dalam rahim. Ini kerana pisang mempunyai asid folik kndungan . Walau bagaimanapun, kerana kandungan kalori yang agak tinggi , wanita hamil dinasihatkan supaya berhati-hati dalam makan pisang, tidak berlebihan.

Membantu mengatasi anemia : Bagi pesakit dengan anemia , pisang sangat baik untuk dimakan. Ini adalah kerana bahan-bahan yang terkandung pisang pada buah boleh merangsang badan untuk meningkatkan pengeluaran hemoglobin.

Membantu mengatasi asid gastrik : Pisang juga berguna untuk membantu mengatasi masalah asid gastrik. Pisang dicampur dengan susu memberi manfaat kepada asid perut menentralisir .

Mencegah sembelit : Pisang adalah buah-buahan dengan kandungan serat yang tinggi . Salah satu fungsi serat dalam tubuh adalah untuk memudahkan pergerakan usus. Untuk itu , pisang bermanfaat untuk mengelakkan sembelit.

Meningkatkan mood : Kandungan protein tryptophan dalam pisang bermanfaat untuk meningkatkan mood. Ini protein dalam badan ditukar menjadi serotonin. Serotonin bermanfaat untuk meningkatkan mood, gembira dan tenang. Bagi mereka yang tertekan atau tertekan, ia adalah disyorkan untuk makan pisang kerap.

Sumber karbohidrat : Pisang ialah buah sumber karbohidrat. Makan pisang boleh meningkatkan pengambilan karbohidrat yang membuat badan menjadi lebih kuat. Pisang dapat digunakan sebagai penggalak apabila perut lapar.

Sumber tenaga : Pisang mengandungi tiga gula semula jadi, iaitu glukosa, fruktosa, dan sukrosa. Makan pisang berguna untuk meningkatkan tenaga.

Menyembuhkan jangkitan : Pisang mengandungi vitamin C yang berguna untuk membantu badan dalam menyembuhkan jangkitan. Di samping itu, vitamin C adalah vitamin yang penting dalam pembentukan tisu penghubung, pembentukan darah , dan penyerapan besi.

Sumber vitamin B6 : Selain vitamin C, pisang mengandungi vitamin B6 yang berfungsi dalam pembentukan antibodi.

Itulah manfaat pisang untuk kesihatan . Jika perut lapar dan badan lemah underpowered , makan pisang boleh digunakan sebagai pilihan. Selain lazat dan pengisian, buah ini juga merupakan sumber tenaga.
SUMBER

No comments:

Post a Comment